Przejdź do treści

Zalecenia po powodzi

Jeżeli znają Państwo kogoś, kto został dotknięty powodzią, prosimy o przekazanie poniższych bardzo ważnych informacji!

Zanieczyszczona woda, uszkodzone systemy sanitarne oraz wszechobecna wilgoć to sprzyjające warunki dla rozwoju pleśni, bakterii oraz wirusów, szczególnie takich jak WZWA, tężec, salmonelloza czy dur brzuszny.

W trosce o zdrowie swoje i innych należy pamiętać, że:

  • w przypadku wystąpienia biegunki, wymiotów, podwyższonej temperatury, bólów brzucha oraz podobnych objawów natychmiast zwrócić się do lekarza;
  • nie należy spożywać produktów, które zostały zalane lub zawilgocone, nawet jeśli nie wykazują oznak zepsucia,
  • nie należy spożywać produktów, które są w puszkach o wydętych wieczkach, są zanieczyszczone, mają pleśń, zmieniony, stęchły zapach, barwę, smak czy konsystencję;
  • warzywa i owoce uprawiane/ zebrane po opadnięciu wody na terenach objętych powodzią nie nadają się do spożycia.

Jak zwiększyć nasze bezpieczeństwo?

  • na zalanych terenach należy pić tylko wodę butelkowaną lub z beczkowozu;
  • aktualne informacje dot. przydatności wody kranowej do spożycia można uzyskać w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej;
  • żywność powinna być przechowywana w szczelnych opakowaniach, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od środków chemicznych;
  • produkty nietrwałe, takie jak mięso, ryby czy gotowe potrawy powinny być przechowywane w temperaturze niższej niż 8 st. C.

To tylko część zaleceń, jakie wystosowała Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach. Z pełną ich treścią mogą Państwo zapoznać się, wchodząc w link:

https://www.gov.pl/web/wsse-katowice/zalecenia-dla-powodzian